Blog

Gömülü Yazılım ve Ticari Önemi

Gömülü Yazılım ve Ticari Önemi

Gömülü Yazılım ve Ticari Önemi

Evlerimizde kullandığımız buzdolabı, klima gibi eşyaların sahip oldukları fonksiyonların, verdiğimiz basit komutlar ile nasıl çalıştığı merak konusu olmuştur. İşte bu merak konusu fonksiyonları işlevsel hale getiren gömülü yazılımlar hakkında merak edilenler…

Gömülü Yazılım Nedir?

Gömülü yazılım, yer aldığı sistemi akıllı hale getiren, elektronik yazılım ve donanım ile oluşmuş entegre sistemdir. Bu yazılımların bilgisayar yazılımlarından farkı, sadece tek bir görevi yerine getirmesi ve kullanıcı ile  etkileşimde bulunmasıdır. Günlük yaşantımızda kullandığımız elektronik eşyaların çoğunda gömülü yazılımları görmek mümkündür. Bunlara örnek olarak; yazıcı, tarayıcı, kişisel bilgisayar, cep telefonu, televizyon ve fotoğraf makineleri verilebilir.

Evimizde kullandığımız elektronik eşyaları incelersek tek bir işlev fonksiyonuna sahip olduklarını görürüz. Örneğin; tarayıcıların bir belgeyi elektronik ortama aktarmak gibi tek bir işlevsel fonksiyonları bulunur.

Gömülü yazılımlar, daha çok büyük bir sistemin içerisinde “gömülü” şekilde çalışırlar. Örneğin; bir buzdolabında ya da çamaşır makinesinde birçok mekanik bölüm vardır. Ancak bunları kontrol eden birden fazla mikro denetleyici tabanlı sistem yer alır. Bu sistemler, kullandığımız buzdolabı ya da çamaşır makinesi gibi cihazların akıllı olmasını sağlarlar, beyin vazifesi görürler.

Gömülü Yazılımların Ticari Önemi

Gömülü yazılım aslında, kontrol ettiği cihaz ile bütünleşen özel amaçlı bilgisayar sistemidir. Ancak bu yazılımların bilgisayarlardan farklı olarak bazı ön tanımlı ve özel gereksinimleri yerine getirme gibi yetenekleri vardır.

Gömülü yazılımlar, %100 güvenilir ve hata yapmayan, uzun süre çalışabilecek bir şekilde tasarlanırlar. Gömülü sistem tasarımcıları, hata ayıklayıcı, assembler ve derleyici kullanırlar. Günümüz bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin, gömülü yazılım teknolojisinde de değişim ve gelişim meydana getireceğini söyleyebiliriz. Böylece teknolojik gelişmelerin elektronik ve beyaz eşya sanayisinde zincirleme bir etki göstereceğini söyleyebiliriz.

Dünya piyasalarında üretimi gerçekleştirilen mikroişlemcilerin %98’i gömülü yazılımlar için yapılıyor. Bu durum düşünüldüğünde; mimaride, elektronik yapılarda ve işletim sistemlerinde meydana gelecek gelişmelerin, fotoğraf makinalarından, beyaz eşya teknolojilerine kadar daha birçok elektronik cihazın üretilmesine büyük katkılar sağlayacağı ortadadır.

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir