Özel Yazılımların Ticari Alanda Yeri
Bilgisayar teknolojilerinin ve özel yazılımların iş hayatına sağladığı yararlar, özel yazılım gereksinimlerini arttırmıştır. Çünkü sektördeki rekabeti koruyabilmek, süreçleri kontrol altına almak ve maliyetlerini düşürebilmek adına firmalar, kendi iş süreçlerine uygun özel yazılımlar geliştirmek istemektedirler. Hazırlanan yazılımların firmalara özel olması artık bir ayrıcalık haline gelmiştir.
Her firmanın yapmış olduğu işe ve bulundukları sektöre göre kendine özel işleyen süreçleri bulunmaktadır. Bu firmaların rekabet güçlerini arttırabilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için özel yazılımlar artık neredeyse bir zorunluluk halini almıştır. Öte yandan bu yazılımların belli kriterlere uygun olması gerekir. Bunlar; kolay kullanılan, yüksek performanslı, güvenli ve uyumlu olmak gibi kriterlerdir
Özel Yazılımlara Neden İhtiyaç Vardır?
Günümüzde firmalar için bir gereklilik haline gelen özel yazılımlara ihtiyaç duyulma sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
- Firmaların kendi iş alanlarına özel hazır paket yazılımlar olmadığı için
- Üretim sürecinde firma tarafından takip edilip parametrelerin detaylı bir şekilde analizi için
- İşletmede bulunan donanımlar ile entegre raporlama ve kontrol ihtiyaçları için
Firmaların rakiplerinden bir adım öne geçebilmeleri için yüksek performanslı, kolay kullanılabilir, hızlı ve sorunsuz özel yazılımlara ihtiyaçları vardır.
Firmalara Özel Yazılım Geliştirme Süreci
Özel yazılım ihtiyaçlarınızda, iş geliştirme uzmanları ile görüşmeniz durumunda, isteklerinize özel yazılımı geliştirmek için ilk adımı atmış olursunuz. Bu süreçte yapılacak işler bir sıraya konularak, size özel yazılım geliştirmek için çalışmalara başlanır.
Firmalara özel yazılım geliştirme sürecinde riskleri azaltıp, başarıyı en üst seviyeye çıkarmak için;
- Dikkatli planlama
- Müşterilerin projeye dâhil edilmesi
- İyi bir risk yönetimi
- Projenin sürekli olarak denetlenmesi
- Geliştirici kadronun uzmanlardan oluşması
- Projenin değerlendirilmesi ve ölçülmesi gerekli olan aşamalardır.
Analiz ve Projelendirme Aşaması
Bu aşamada firmanın özel istekleri dinlenip, varsa sektördeki aksak yönler belirlenip ardından da dokümanlar oluşturulmaktadır. Tüm bunlar yapılacak olan çalışmanın detayları ile iş planının oluşturulması ve projelendirilme sürecidir.
Geliştirme
Özel yazılım geliştirme aşamasında yönetici ve kullanıcı arayüzü tasarımları hazırlanmaktadır.
Test Aşaması
Hazırlanan kodlar ile projenin detaylarının karşılaştırıldığı süreç test aşamasıdır. Bu aşamada yönetici ve kullanıcı testleri gerçekleştirilip verileri depolanmaktadır. Öte yandan Mükemmel sonuç alınana kadar bu testlere devam edilmektedir.
Uyarlama
Bu aşamada hazır olan çalışma, müşteriye teslim edilmek üzere kurulum yapacak olan ekibe teslim edilir ve sistem kullanım eğitimi verilir.
İşletim
Hazırlanan özel yazılım için bakım ve destek sunulmaktadır.